Race Against Waste organiseert in opdracht van gemeenten Roosendaal en Moerdijk de Textiel Race. Dit educatieve project, waarbij scholen de strijd aangaan met textielafval, combineert bewustwording over het hergebruiken van grondstoffen met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel. Met als insteek om het inzamelen van textielafval leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken.


Inzamelen of repareren oud en kapot textiel

Basisscholen uit de gemeenten Roosendaal en Moerdijk gaan tijdens de Textiel Race vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Zo leren de leerlingen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, reparatie, hergebruik, recyclen en de impact van het maken van textiel op mens en milieu. Na een gastles, gegeven door gedreven experts, zijn de kinderen klaar om ook echt hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit doen ze door zoveel mogelijk oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Buurtbewoners kunnen de kinderen helpen door textiel aan te bieden op www.textielrace.nl. De kinderen komen het textiel dan aan huis ophalen.


Het belang van recycling en hergebruik

Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer. Of kleding blijft jaren in de kast hangen zonder dat het gedragen wordt. Dat is zonde. Want deze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in de inzamelcontainers raakt vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Het inzamelen van textiel kan dus nog een stuk beter. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik, bij kinderen en indirect ook bij volwassenen.

De Textiel Race vindt plaats van 13 mei tot 13 juni. Het ingezamelde textiel komt terecht bij gerenommeerde recyclers. Deze zorgen ervoor dat het textiel kan worden hergebruikt of gerecycled.


Deelnemende scholen gemeente Roosendaal

Basisschool De Cortendijck (gastles + deelname aan inzamelactie)
Basisschool KPO Joseph (gastles + deelname aan inzamelactie)
Speciaal Onderwijs De Kameleon (gastles + deelname aan inzamelactie)
Basisschool De Klaverweide (gastles + deelname aan inzamelactie)
Basisschool De Stappen (gastles + deelname aan inzamelactie)
Basisschool De Watermolen (alleen een gastles)
OBS De Wending (alleen een gastles)
Basisschool De Saffier (alleen een gastles)


Hoofdprijs

De basisschool die de meeste kilo’s aan textiel inzamelt, gaat aan de haal met de hoofdprijs: een uitje naar De Uitvindfabriek in Breda. Meer informatie over de Textiel Race is te vinden op: www.textielrace.nl.