Bewonersverhaal
Het verhaal van Wim & Tillie
In 2023 gingen we op bezoek bij Wim & Tillie. Zij nemen je graag mee in hun weg naar een duurzame woning.
”Toen wij in 1982 in ons huis in Roosendaal gingen wonen, hadden we nooit kunnen denken dat we adviseurs zouden worden in duurzaam wonen. Het begon allemaal vrij eenvoudig; met het leggen van wat extra vloerverwarmingsslangen als bijverwarming. Maar elk bouw- of verbouwingsmoment was een kans om een stap verder te gaan.”
Van grote veranderingen tot kleine ingrepen
De grote verandering kwam in 2000 met de installatie van onze eerste HR-ketel en de uitbreiding van ons huis. We vervingen het enkele glas door dubbelglas, een kleine ingreep met een groot effect. Tien jaar later, in 2010, begonnen we met het opwekken van onze eigen energie door zonnepanelen te plaatsen. Het was ook het jaar waarin we een nieuwe keuken installeerden, wat een toename in ons elektragebruik betekende. Gelukkig compenseerden de extra zonnepanelen dat weer.
De introductie van een warmtepomp
In 2011 introduceerden we een ventilatiewarmtepomp, die naast onze cv-ketel hing. Hoewel deze na enige tijd vervangen moest worden door een betrouwbaardere hybride warmtepomp, hebben deze aanpassingen ons gasverbruik drastisch verlaagd. Van 2000 kuub in de vroege jaren ’80 naar slechts 350-450 kuub recentelijk. Maar we hebben niet alleen naar energieopwekking gekeken. Isolatie is net zo belangrijk geweest. We vervingen al het glas in ons huis door hoogrendementsglas en veranderden alle verlichting naar LED. Deze stappen hebben niet alleen onze energierekening verlaagd, maar ook ons comfort verbeterd.
We zijn bijzonder trots op het feit dat we een van de eersten in de buurt waren die zonnepanelen installeerden. Ondanks vragende blikken van onze buren, voelen we ons bevestigd in onze keuze. Onze reis naar duurzaamheid was gedreven door comfort en een diepe interesse in duurzaam wonen. Na bijna vier decennia in de vastgoedsector, wist ik dat duurzaamheid niet alleen gaat over het verlagen van energiekosten, maar ook over het creƫren van een thuis waar je oud kunt worden.
In onze wijk in Roosendaal zijn we nog niet klaar om de gaskraan volledig dicht te draaien, maar met elke stap die we zetten, voelen we ons meer voorbereid op de toekomst. Ons advies aan iedereen die ook zijn huis wil verduurzamen is simpel: begin met de basis. Isoleer je huis goed voordat je investeert in zonnepanelen of andere installaties.
Groei jij ook mee naar een duurzaam thuis?
Wil jij gratis persoonlijk advies?
Voor gratis persoonlijk advies aan huis kan je een afspraak maken met een energiecoach van de StER.
Plan een afspraak