Gemeente Roosendaal doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober gaan wij de strijd aan met meer dan 175 gemeenten om zoveel mogelijk tegels in te ruilen voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen,.


Miljoenen tegels maken plaats voor groen

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het komende halfjaar worden wederom miljoenen tegels vervangen door groen. De tussenstand wordt bijgehouden op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand.


Verkoeling en wateropvang

Met diverse acties zet gemeente Roosendaal zich in om haar inwoners te ondersteunen bij de groene transformatie. We gaan ook zelf actief aan de slag met het vergroenen van versteende omgevingen in onze gemeente. Meer groen in straten en tuinen heeft veel voordelen voor de gezondheid en de biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt het bij het opvangen van regenwater bij zware buien. Zo zorgen we ervoor dat er ook in de toekomst voldoende drinkwater beschikbaar blijft.


Elke tegel telt

Elke tegel minder telt. Wethouder Klaar Koenraad: “Ook als je een kleine tuin hebt, kun je een waardevolle bijdrage leveren. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor groen dat weinig tot geen onderhoud vergt of leg een geveltuin aan. Dat is niet alleen leuk voor bewoners en het langslopend publiek, maar ook voor het riool en de aanwezigheid van bijvoorbeeld vlinders. En hoe leuk is het om dit samen met de buren te doen?”


Aanleg geveltuin

Nieuw dit jaar is dat we inwoners gaan ondersteunen bij de aanleg van een geveltuin Wij leggen de geveltuin aan, de inwoners zorgen voor de beplanting en het onderhoud. De gewipte tegels worden opgehaald door een tegeltaxi. Op deze manier willen we inwoners ontzorgen bij de aanleg van een geveltuin. Inwoners kunnen zich aanmelden via het e-mailadres [email protected].


Stimuleringsregeling Roosendaal Natuurstad

Inwoners kunnen via de Stimuleringsregeling Roosendaal Natuurstad ook subsidie aanvragen voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun huis en tuin.


Meer informatie

Meer informatie over het NK Tegelwippen is te vinden op: roosendaal.nl/nk-tegelwippen.