Een warmtepomp is een elektrisch verwarmingssysteem dat uit een bron warmte haalt om water te verwarmen. Het warme water wordt gebruikt voor het verwarmen van een woning en het verwarmen van tapwater. Als bron voor de warmte kan bijvoorbeeld buitenlucht, de bodem, ventilatielucht of (grond)water worden gebruikt. Ook als het buiten vriest kan een warmtepomp energie uit de bron halen. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp zelfs de standaard als vervanger van de cv-ketel.
Verwarmen & koelen
Moet jouw cv-ketel of radiator vervangen worden, of ben je toe aan verduurzaming? Ontdek de vele opties voor het verwarmen en koelen van jouw huis.
Veel woningen worden nog verwarmd met een cv-ketel. Maar een cv-ketel werkt op aardgas en dat is niet duurzaam. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk veel CO2 vrij. Zijn jouw cv-ketel en/of radiatoren aan vervanging toe of wil je nu al verduurzamen? Er zijn veel alternatieven om jouw woning te verwarmen én te koelen.
Warmtepomp
Warmtenet
Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Meer dan een half miljoen woningen in Nederland worden al op deze manier verwarmd. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. De leidingen vervoeren het warme water naar meerdere woningen in een buurt. Dit warme water wordt gebruikt om een woning te verwarmen en warm tapwater te maken. In Roosendaal kennen we als warmtenet het Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal. De warmte van afvalenergieinstallatie PreZero wordt gebruikt om water op te warmen. Hiermee worden de huizen van Stadsoevers verwarmd. Op dit moment wordt onderzocht of de wijk Westrand ook aangesloten kan worden op een warmtenet.
Lage temperatuur verwarming
Standaard radiatoren zijn vaak niet sterk genoeg om op een lage temperatuur te verwarmen. Vloerverwarming is dat meestal wel. Als je geen vloerverwarming wilt laten plaatsen, kun je kiezen voor laag-temperatuur radiatoren. Deze radiatoren houden ook bij een lage watertemperatuur een goed geïsoleerde woning warm. Je kunt laten berekenen hoeveel en welke radiatoren je het beste kunt vervangen. Dit kan berekend worden door een specialist met een warmte-verliesberekening.
Infraroodverwarming
Infraroodverwarming is een vorm van elektrisch verwarmen. Infraroodverwarming geeft een veilige vorm van infraroodstraling af waarmee objecten en personen direct worden verwarmd. Dit is anders dan radiatoren of vloerverwarming die de lucht in een ruimte verwarmen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om een specifieke plek in een ruimte te verwarmen.
Duurzaam gas
Duurzaam gas is een verzamelnaam voor verschillende soorten duurzame, (niet-fossiele) gassen. Denk daarbij aan waterstof en groen gas. Het belangrijkste kenmerk van deze gassen is dat er netto geen CO2 vrijkomt. Daarmee voorkomen we verdere verhoging van het CO2 gehalte. Duurzaam gas zou daarom een goede vervanger zijn van aardgas.
Gratis persoonlijk advies van een energiecoach
Voor gratis persoonlijk advies aan huis kan je een afspraak maken met een energiecoach van de StER.
Plan een afspraak