Wat doen wij?

Transitievisie Warmte

In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Daar komt de komende tijd verandering in. Niet in één keer, maar geleidelijk en gefaseerd, door middel van een wijkgerichte aanpak. Dit plan noemen we de Transitievisie Warmte. Daarin maken we inzichtelijk welke wijken of buurten geschikt zijn om als eerste stappen te gaan zetten richting een aardgasvrije wijk of buurt.

Visie op zonne-energie

Zonne-energie neemt in een duurzame samenleving een belangrijke plaats in. Om goed sturing te kunnen geven aan de productie van zonne-energie heeft de gemeente een visie op zonne-energie ontwikkeld. Deze visie geeft aan wat de potentie is van de aanwezige gebouwen (dakoppervlakken). Daarnaast geeft deze beleidsnotitie, voor zover noodzakelijk, aan welke gebieden binnen de gemeente kansrijk zijn voor de grootschalige opwekking van zonne-energie in de vorm van zonneparken.

Visie op circulaire economie

Nederland heeft als doelstelling om in het jaar 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Het visiedocument Circulaire Economie is de Roosendaalse vertaling van de nationale doelen en geeft sturing op het versnellen van de circulaire transitie. De komende jaren zet Roosendaal in op vijf thema’s, namelijk: Bouw en Infrastructuur, Gemeentelijke inkoop en aanbesteding, Consumptiegoederen, Samen met de stad en Zorg. Op deze vlakken kan de meeste impact gemaakt worden op het gebied van circulariteit.

De EnergieKring

Samen met de initiatiefnemers heeft de Gemeente Roosendaal de mogelijkheden voor een lokaal warmtenet onderzocht: De EnergieKring. Binnen dit idee werken we met innovatieve, thermische panelen op de theatertoren van De Kring die energie uit de gevel oogsten. Die warmte wordt opgeslagen en vervolgens met een warmtepomp gebruikt voor het verwarmen van het theater. Op deze manier kunnen we zelfs meer energie opwekken dan Theater De Kring zelf nodig heeft. Daarom willen we starten met een energiecollectief: De EnergieKring.

Zo kunnen we de extra energie weer verdelen in de buurt en ontstaat er een kringloop van energie. Theater De Kring wil de ontwikkeling van De Energiekring combineren met het verder renoveren, verduurzamen en vergroenen van het pand.

Roosendaals Isolatieprogramma

Het doel van het Roosendaals Isolatieprogramma is om tussen 2023 en 2026 isolatie en overige manieren van energiebesparing te organiseren, zodat Roosendaal op koers ligt voor haar doelstelling van aardgasvrij in 20250 en zodat huishoudens van Roosendaal verlichting krijgen op de energierekening. Het programma bevat ook maatregelen die gericht zijn op het bestrijden van energiearmoede op de lange termijn.

De doelgroepen van het Roosendaals Isolatieprogramma zijn:

  • Koopwoningen met slechte energielabels en een WOZ-waarde van max. €310.000 (peildatum 2022)
  • Huishoudens met energiearmoede
  • VvE’s
  • Particuliere verhuurders
  • Gespikkeld bezit (zowel huur- als koopwoningen in hetzelfde gebouw/woonblok)

Het Roosendaals Isolatieprogramma staat niet op zich. U kunt andere regelingen vanuit het Rijk combineren met de middelen die via het Isolatieprogramma beschikbaar komen.

Roosendaal Natuurstad

Roosendaal Natuurstad is het lokale antwoord op klimaatverandering. De gemeente heeft in dit beleidskader haar ambities vastgelegd op het gebied van vergroening en klimaatadaptatie. Met als belangrijkste doel het realiseren van een klimaatbestendig en daardoor nog aangenamer en aantrekkelijker Roosendaal.

 

Met de visie Roosendaal Natuurstad kiest Roosendaal voor een integrale aanpak. Dat betekent dat op een andere manier wordt gekeken naar de inrichting van straten en gebieden. Er zijn daarbij geen standaardoplossingen. We gaan per straat of gebied maatwerk leveren, waarbij de uitgangspunten per gebied kunnen verschillen. Bij een herinrichting streven we ernaar om minimaal 15 procent meer groen te realiseren dan in de oude situatie.

Gratis persoonlijk advies van een energiecoach

Voor gratis persoonlijk advies aan huis kan je een afspraak maken met een energiecoach van de StER.

Plan een afspraak