Zo stook je slim, gezond en veilig
Het wordt kouder buiten! De kachels gaan weer aan en iedereen wil de warmte zo goed mogelijk in huis houden. Maar wist je dat schoorsteenbrand de meeste voorkomende brand in onze regio is? Daarom is het belangrijk om slim, gezond en veilig te stoken. Hieronder lees je de belangrijkste tips.
Tip 1 – Laat je schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger
In de winter neemt het aantal schoorsteenbranden toe. Door je schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen, verklein je de kans op brand. Het is slim om dit te doen voordat je begint met stoken. Stook je vaak? Laat dan je schoorsteen in het midden van het seizoen nog eens vegen. Zoek een schoorsteenveger op schoorsteenveger.nl of bel je eigen schoorsteenveger.
Tip 2 – Plaats een CO- en rookmelder
Hang een CO-melder op in ruimtes waar je een kachel, haard of cv-ketel hebt. Bij het verbranden van hout, olie of gas kan er koolmonoxide (CO) ontstaan. Dit gas is gevaarlijk en je wilt op tijd gewaarschuwd worden als het vrijkomt.
Heb je al een CO-melder? Super! Steeds meer mensen in Nederland hebben er een. Dat is belangrijk, want CO is gevaarlijk: je ziet of ruikt het niet, maar het kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben als je het inademt.
Wil je ook CO-melders in andere ruimtes ophangen? Dat is een goed idee. Plaats ze op ademhoogte aan de muur. En als je dan toch bezig bent… je maakt je huis nog veiliger met rookmelders op iedere verdieping (sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht).
Tip 3 – Gebruik schoon en droog hout
Brand in de schoorsteen kan ontstaan door het gebruiken van verkeerd stookmateriaal, zoals (inpak) materiaal, stukjes spaanplaat, triplex of kranten. Ook geschilderd of behandeld hout is niet geschikt. Het is zelfs gevaarlijk, want hierdoor kan ik korte tijd een hevige vlam ontstaan. Gebruik daarom altijd droog, onbehandeld hout of pellets. Hout dat minimaal twee jaar is gedroogd brandt het beste en is schoner voor het milieu en jouw haard.
Tip 4 – Stook volgens de Zwitserse methode
Luchtig stoken, ook wel de Zwitserse stookmethode genoemd, is de veiligste manier van stoken. Stapel het hout van dik naar dun en kruiselings. Steek het hout van bovenaf aan.
Tip 5 – Ventileer je woning
Zet een raam op een kier of hou ventilatieroosters open als je de kachel aan hebt. Het voelt misschien tegenstrijdig, want je wilt juist graag de warmte in je woning houden. Maar door te ventileren zorg je voor minder vocht in huis en daardoor warmt je woning sneller op. Ook voorkom je op deze manier koolmonoxidevergiftiging.
Tip 6 – Check de Stookwijzer
Het stoken van een vuurtje is natuurlijk gezellig, maar het kan ook overlast geven voor je buren. Check daarom voordat je gaat stoken eerst even de Stookwijzer of meld je aan voor het Stookalert. Het stookalert wordt afgegeven door het RIVM bij ongunstige weersomstandigheden. Dit helpt gezondheidsklachten bij mensen in je omgeving voorkomen!