Circulair Roosendaal

Visie circulair Roosendaal

Nederland heeft als doelstelling om in het jaar 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Het visiedocument Circulaire Economie is de Roosendaalse vertaling van de nationale doelen en geeft sturing op het versnellen van de circulaire transitie. De komende jaren zet Roosendaal in op vijf thema’s, namelijk: Bouw en Infrastructuur, Gemeentelijke inkoop en aanbesteding, Consumptiegoederen, Samen met de stad en Zorg. Op deze vlakken kan de meeste impact gemaakt worden op het gebied van circulariteit.

De circulaire bank – een plek van rust, bewustwording en verbinding in Roosendaal

In de bocht van de Jan Vermeerlaan, ter hoogte van Sportschool Arendse, staat de circulaire bank. Deze unieke bank is niet zomaar een zitplek, maar een symbool van circulariteit, samenwerking en ontmoeting.    

 

Op 28 maart werden in Roosendaal oude kunststof tuinmeubelen ingezameld voor het Huis van de Westrand. Deze meubels kregen een tweede leven: ze vormen nu samen de circulaire bank. Daarnaast zijn er door ingezamelde tuinmeubelen uit het grondstoffencentum van Saver gebruikt. De bank is een ontmoetingsplek voor inwoners, waar ze samen komen en genieten van de omgeving. 

 

Daarnaast is de bank niet alleen een rustpunt, maar ook een groene oase. Aan beide kanten staan twee robuuste boombakken, waarin twee duurzaam gekweekte bomen groeien: de Halesia Carolina, die bijdraagt aan biodiversiteit. En de Parotia Pers Vanesa, die zorgt voor verkoelende schaduw. Deze bomen zijn gekweekt op circulaire grondstoffen, afkomstig van producten die vrijkomen bij de scheiding van RKGV (rioolslib, kolkslib, gemaalslib en veegzand). 

Locatie

De locatie is zorgvuldig gekozen: vlak bij een prachtig natuurgebied achter de sportschool. Een plek waar de bank opvalt, uitnodigt tot rust én inspireert tot nadenken over onze omgang met afval en grondstoffen. Ook heb je mooi zicht op het kunstwerk ‘vrouw in kooi’ van Marga Calier. 

 

De bank blijft 6 maanden op dezelfde plek staan, hierna zal de bank verhuizen naar een andere locatie in de gemeente Roosendaal. Weet jij een leuke locatie? Laat het ons weten via [email protected]. Dan bekijken wij de mogelijkheden.

Boombakken

De boombakken vertellen ook een verhaal. Op vier vlakken zijn kleurplaten van basisschoolkinderen te zien, gemaakt voor de Waste Challenge. Drie tekeningen komen van scholen uit de Westrand en één tekening van de winnaars van de challenge. Ze laten op creatieve wijze zien hoe kinderen denken over (zwerf)afval. Op de andere twee vlakken lees je een gedicht van de Roosendaalse dichter Ivo Weterings, dat op poëtische wijze het thema afval belicht. 

Gratis persoonlijk advies van een energiecoach

Voor gratis persoonlijk advies aan huis kan je een afspraak maken met een energiecoach van de StER.

Plan een afspraak